Organismide keemiline koostis

iDevice ikoon Elemendid ja ühendid

Videoloeng (inglise keeles)

Esitlus - orgaanilised ained


Ained (orgaanilised ja anorgaanilised) koosnevad aatomitest ja molekulidest.

  • Peamised keemilised elemendid elusorganismides on O, C, H, N.
  • Peamised anorgaanilised ühendid: vesi, anorgaanilised soolad.
  • Peamised orgaanilised ühendid: valgud, lipiidid, sahhariidid, nukleiinhapped.

keemiline element või ühend

arvud

iseloomustus: ehitus, asukoht, jaotus, näited

funktsioonid

süsinik (C) Inimeses 70 kg kohta u. 16 kg (lihastes rohkem kui luudes) Orgaaniliste ainete koostises - lipiidides, süsivesikutes, nukleiinhapetes jm. Võib moodustada 4 stabiilset sidet teiste aatomitega (neid saab lõhkuda ja sünteesida vaid ensüümide abil). Omastatakse toiduga. struktuurne - orgaaniliste ainete koostiskomponent;
CO2-s, mis on vajalik piklikajus hingamiskeskuse erutumiseks ja vere pH stabiilsuse säilitamiseks
hapnik (O) 70 kg kohta u. 43 kg (kõige enam)

 

Keemiliselt väga aktiivne, võib moodustada nn. vabu radikaale (neil vabad paardumata elektronid), mis reageerivad erinevate biomolekulidega neid kahjustades. Omastatakse toiduga ja hingamisel. oksüdeerija;
struktuurne funktsioon
vesinik (H) 70 kg kohta u. 7 kg

 

Moodustab suhteliselt nõrku vesiniksidemeid hapniku ja lämmastiku aatomitega. Mida rohkem vesiniksidemeid, seda enam energiat vabaneb selle ühendi oksüdatsioonil. Omastatakse joogiveega. moodustab vesiniksidemeid;
struktuurne funktsioon
lämmastik (N) 70 kg kohta u. 1,8 kg

 

Aminohapete ja nukleotiidide koostiskomponent. veresoonte lõõgastusfaktor;
struktuurne funktsioon;
tõstab biomolekulide aktiivsust
kaalium (K) 70 kg kohta u. 140 g

rakus sees 30-50 x enam kui rakust väljas

palju rosinas, aprikoosis, koorega keedetud kartulis, tomatis, apelsinis, porgandis, banaanis, pähklis, õunas, liha- ja kalasaadustes, piimas vastutavad organismi veereziimi eest: Na seob vett, K vastupidi;
reguleerivad vere osmootset rõhku;
annavad membraanidele pinnalaengu;
vastutavad aju ja südame normaalse tegevuse eest
naatrium (Na) 70 kg kohta u. 100 g

rakust väljas 8-20 x enam kui rakus sees

leivas, margariinis jt. soolatud toiduainetes, tillis, küüslaugus, petersellis
kaltsium (Ca) 70 kg kohta u. 1 kg

 

Luukoes. Välja viivad organismist tsitruselised, kohvi, banaanid. Palju on piimas, piimatoodetes, kalalihas, tillis, petersellis, kapsas, mandlites. luukoe komponent;
aktiveerib verehüübimist;
mõjutab lihasrakkude talitlust;
vahendab hormoonsignaale;
tagab luukoe säilimise ja arengu
magneesium (Mg) 70 kg kohta u. 19 g

70 % paikneb luudes

 

On palju värskete taimede rohelistes osades, kaunviljades, idandites, pähklites, teraviljasaadustes. Loomsetest produktidest sisaldavad magneesiumi kõige enam piim, linnuliha, kalaliha ja austrid. Palju on magneesiumi ka pärmides ja teistes seentes. osaleb luukoe moodustumises;
on paljude ensüümide kofaktoriks;
kindlustab ribosoomide terviklikkuse;
on oluline replikatsioonil ja transkriptsioonil
raud (Fe) mikroelement Esineb organismis vaid seotud vormis. Vaba raud on tervisele ohtlik. Rauda sisaldavad ohtralt maks, munad, molluskid, punane liha, kuivatatud virsikud, punane vein, petersell, rosinad jm. Paremini omastatakse rauda loomsetest produktidest. vajalik paljude valkude ja ensüümide ehituses ja talitluses (hemoglobiin, hingamisahela ensüümid jm.);
seob ja transpordib organismis hapnikku
vesi (H2O) 70 kg kohta 42...45 l 70 kg-ne inimene vajab ööpäevas kuni 2,8 l vett.

Sündides on organismis 75 % vett, täiskasvanul kuni 60 %.

Vee molekulid on polaarsed ja ühinevad omavahel vesiniksidemetega. Omastatakse toiduga ja joogiga, vabaneb ka biokeemilistes reaktsioonides. Kõige enam leidub lihastes ja nahas. on universaalne lahusti;
on paljude reaktsioonide lähteaineks;
loob stabiilse sisekeskkonna;
kindlustab raku siserõhu ehk turgori;
osaleb termoregulatsioonis;
transpordib erinevaid aineid